Ahad, 26 Mei 2013

Daddy Day Care

Assalamualaikum

Selalunya hari Isnin kalau di pejabat simptom monday blues pasti ada tetapi hari ini simptom tu tak terasa kerana saya terpaksa mengambil cuti untuk menjaga anak saya kerana pengasuh telah memberitahu dia ada hal hari ini. Mana sempat nak monday blues nya kerana ada saja kerenah mereka berdua. Bagi saya mencabar jugalah tapi rasanya boleh hadapi kot sampai petang.

Wassalam

Selasa, 21 Mei 2013

Berita baik untuk pengguna Flickr

Assalamualaikum

Rasanya ramai yang sudah tahu bahawa Flickr telah memberikan ruang sebanyak 1TB secara percuma kepada semua penggunanya. Ini adalah berita baik kepada pengguna macam saya ni yang sering memuat naik foto untuk menunjukkan sampel foto pengantin kepada khalayak. Secara peribadi saya menggemari Flickr kerana setting untuk gambar yang ingin saya publish tu senang untuk ditentukan. Tetapi ruang storan yang diberi sebelum ini kurang sedikit berbanding sekarang iaitu 1TB. Saya berharap semoga ada beberapa lagi berita baik untuk pengguna. Sekian. 

Wassalam

Ahad, 19 Mei 2013

Kembali ke Blogger comment daripada Google+

Assalamualaikum

Nampak gayanya kena kembali ke komen blogger. Setelah cuba untuk menyepadukan komen blogger  dengan Google+ saya rasa ada sedikit kesukaran untuk membalas komen melalui tablet saya setelah mencuba beberapa hari. Manakala melalui telefon pintar Samsung saya pula saya tidak dapat melihat samada ada komen atau tidak untuk pos yang dipos di blog saya. Buat masa ini saya rasa langkah yang perlu diambil. Tetapi saya akan cuba untuk mencari penyelesaiannya. 

Wassalam.

Khamis, 16 Mei 2013

Dulu Nigeria sekarang Syria

Assalammualaikum

2 3 menjak ini dapat la juga beberapa email yang kata nak invest duit dengan akaun kita sebab katanya negara mereka dilanda macam-macam hal.

Dulu kalau menurut email yang diterima kononnya dikirim dari Nigeria sekarang dah Syria pulak.

Pastu ada pulak email suruh update data untuk urusan perbankan padahal akaun bank yang disebutkan tu pun tak pernah ada jejak kaki ke bank tu pun tak pernah camna?

Macam-macam.

Wassalam

Sabtu, 11 Mei 2013

Balik Kg Mertua

Assalamualaikum

Ketika menaip entri ini saya berada di luar wad 14 Hospital Taiping untuk menziarah bapa mertua saya yang ditahan di wad kerana penyakit diabetisnya. Tujuan saya menulis ini untuk mengingatkan diri sendiri supaya menjaga kesihatan. Kadang-kadang dengan gaya hidup sekarang ini risau juga.

Sementara menunggu waktu melawat sempat juga la saya merakamkan gambar panorama ini di belakang rumah mertua saya.

Wassalam

Selasa, 7 Mei 2013

Salah Satu Cara Untuk Jana Income Melalui Blog

Assalamualaikum

Salah satu cara untuk menjanakan pendapatan melalui blog ialah dengan menjadi affiliate. Walaupun saya ada menawarkan produk fizikal iaitu foto & video serta photobooth namun saya masih ingin juga mencuba untuk menambahkan pendapatan melalui blog. Jadi untuk yang berminat boleh klik di banner yang ada. Bagi saya tiada salah untuk mencuba.

Wassalam

Isnin, 6 Mei 2013

Artikel oleh Suzardi Maulan

Salam,   Berikut adalah artikel yang saya sediakan usainya PRU13 untuk bacaan.   ---   Politik Sesuap Nasi.   Pilihanraya umum ke-13 telah pun melabuhkan tirai.   Barisan Nasional berjaya memperoleh 133 kerusi Parlimen berbanding Pakatan Rakyat 89. Memandangkan Malaysia menggunakan kaedah pilihanraya First Past The Post maka undi popular tidak diambil kira dalam pembentukan kerajaan.   Pemilihan House of Common 2005 di UK misalnya membolehkan Labour Party mendapat 56.5% kerusi walaupun cuma mendapat 36.1% undi sahaja. Kelantan pada 2004, beza undi BN & PAS / PKR cuma lebih kurang 4,371 sahaja (49.5% vs 50.4% undi popular) dan menguasai 53% kerusi DUN. Fenomena sistem FPTP ini tuan puan yang bijaksana dapat semak sendiri berdasarkan keputusan PRU yang lepas.   Seperti mana pilihanraya yang lepas, para pengundi khususnya pengundi yang tidak menyertai mana-mana parti secara sedar atau tidak, mengundi kerana sesuap nasi (for bread & butter).   Pada PRU 13 kali ini, ia semakin ketara. Bandar vs luar bandar.   Pakatan Rakyat menawarkan tawaran yang sangat menarik minat anak muda dan warga kota. Slogan #IniKalilah disusuli dengan tawaran harga kereta rendah. Tol dihapuskan. Wifi percuma. Gaji minima. Harga petrol turun. Pendidikan percuma dan hutang PTPTN dihapuskan. (Dan banyak lagi)   Barisan Nasional pula barangkali tahu mereka sukar untuk menawan hati pengundi kota. Maka BR1M menjadi satu senjata yang sangat ampuh selain memasukkan sentimen Melayu & Islam (e.g. kalimah Allah). Kempen sebegini menyebabkan ramai pengundi senior & luar bandar lebih selesa mengundi Barisan Nasional.   Bayangkan seorang warga Malaysia yang selama ini rezekinya barangkali sama ada sawah atau kelapa sawit atau getah. Saya namakan warga Malaysia ini Wak Lanang.   Wak Lanang tidak duduk di bandar yang sudah pasti dibebani dengan harga tol. Wak Lanang tidak perlu kereta Honda Civic untuk masuk ke kebun. Wak Lanang selesa menaiki motor kapcai C-70 sahaja masuk ke kebun. Kos minyak C-70? Ha ha ha. Membeli kereta second hand secara tunai adalah satu kebiasaan bagi generasi ini.   Gaji minima? Bagaimana seorang pekebun kecil seperti Wak Lanang boleh mendapat manfaat gaji minima? Malah, selain pendapatan kebun Wak Lanang ini barangkali menerima RM 1,000 setiap bulan, sumbangan dari 5 orang anaknya yang kini merupakan generasi Sandwich.   Akaun emel pun tidak ada malah guna komputer pun tidak tahu jadi bagaimana Wak Lanang dapat menghargai tawaran Wifi percuma? Pendidikan percuma? Anak-anak Wak Lanang semua dah habis belajar. Yang bijak, kerajaan telah bagi biasisiwa. Yang mahu berniaga kecil-kecil barangkali sudah dapat bantuan Tekun.   Ya benar. Rakan sebaya Wak Lanang, Tauke Chong misalnya barangkali tidak mendapat apa yang Wak Lanang dapat untuk keluarganya. Anak Tauke Chong perlu masuk STPM dan bukannya dapat Matrikulasi dan biasiswa kuota Bumiputera.   BR1M mungkin diperlekehkan oleh anak muda khususnya di bandar. "RM 500 setahun aje? Ini kalilah!"   Namun BR1M jika kita lihat bersama dengan pelbagai subsidi yang diberikan dalam bentuk baja, insentif hasil, tunjuk ajar jabatan pertanian ia adalah sesuatu yang besar bagi Wak Lanang.   Jika Rafizi Ramli, ahli Parlimen Pandan berjaya mengesahkan status ikon anak muda, barangkali pasca PRU 13 Nasrudin Hassan at-Tantawi, ahli Parlimen Temerloh dapat mengemukakan tawaran yang dapat menggoncangkan undi Wak Lanang dengan tawaran:   "Hari ini Pakatan Rakyat memerintah, esok harga sawit naik!"  

p.s. Artikel asal diterbitkan, kira-kira 2 jam selepas DS Najib Tun Razak mengangkat sumpah di hadapan YDPA di: http://www.pakdi.net/politik-sesuap-nasi/  

Wassalam,  

Suzardi Maulan {Pakdi} www.pakdi.net

Sabtu, 4 Mei 2013

Mengundi untuk PRU13

Assalamualaikum

Saya sudah melaksanakan tanggungjawab sebagai warganegara pada PRU13 yang diadakan pada 5 Mei 2013.

Saya berharap sesiapa sahaja yang terpilih untuk kawasan saya ini iaitu DUN Sg Rapat dengan penuh tanggungjawab.

Wassalam.

Traveloka seorang weekend husband : ziarah

Assalamualaikum Nampak nya kali ini perjalanan yang akan ditempuhi akan terasa lebih lambat hendak sampai ke destinasinya di Simpang Empat,...