Rabu, 29 April 2015

Sengkuang Calit Area Manjoi

Assalamualaikum

Baru-baru ini saya ke studio salah seorang kawan saya untuk sesi perbincangan kami mengenai pelbagai topik yang berkisar mengenai minat kami terhadap kamera dan juga sedikit terselit isu isu semasa (Tak tahu tak pasal je nanti).

Selepas selesai sesi perbincangan kawan saya yang berniaga sengkuang calit bertempat di Padang Lintau, Manjoi, Ipoh menjamu kami semua dengan produk perniagaan beliau. Rasa sengkuang calit beliau memang sedap rasa nak setelkan semua yang stok yang dia bawa malam tu tapi segan juga la.

Berikut adalah gambar sengkuang calit yang saya sendiri cuba sapukan sos dan taburkan serbuk kacang ke atas sengkuang.


Sekian untuk kali ini

Wassalam

*update
 Kawan saya ini (facebook : Ahmad Goro) ada menyatakan di facebook yang lokasinya untuk waktu di sebelah petang terletak di Padang Polo, Ipoh. Boleh cek facebook Ahmad Goro atau untuk penduduk Ipoh boleh cek update mengenai lokasi di facebook Ipoh Ipoh Aje.

Ahad, 19 April 2015

Mencuba Kopi Vietnam Pula Di Restoran Suhaimi, Ipoh

Assalamualaikum

Saya pernah menulis entri mengenai Kopi Ais Best di Ipoh ini jadi kali ini saya repeat lagi sekali ke restoran tersebut iaitu Restoran Suhaimi yag terletak di Silibin untuk mencuba kopi vietnam.

Selama ini bila tengok rancangan di tv ketika pengacara mencuba kopi tersebut saya jadi tertanya-tanya bagaimana rasa kopi vietnam.



Rasanya agak keras juga la berbanding dengan kopi di Perak ini (nak kata Malaysia, banyak lagi kopi saya belum cuba). Itu sahaja entri kali ini.

Wassalam

Jumaat, 17 April 2015

Perihal Rambut

Assalamualaikum

Pabila tiap-tiap pagi saya menyikat rambut tatkala hendak ke pejabat rasanya makin menipis rambut di bahagian atas ini. Bahagian belakang ok pula tebal nya. Ada beberapa perkara yang saya rasa boleh cuba untuk mengekalkan rambuat yang ada.

1. Pergi Yun Nam atau apa saja seangkatan dengannya (tapi rasanya bajet tak cukup)

2. Beli produk penjagaan rambut yang wujud

3. Kurangkan makan makanan yang ada MSG (Tapi time kerja dah dok makan luar payah gak)

Walau apa pun rasanya saya menikmati je la waktu rambut masih ada ini, esok kot dah parah bagi badan jadi ketul ketul (satu hal lak nak p gym) pastu maintain botak!

Wassalam

Isnin, 13 April 2015

Tips Mac - Cara Hendak Refresh Laman Web

Assalamualaikum

Tujuan saya berkongsi tips ini bukanlah hendak mengatakan bahawasanya saya seorang pakar mengenai sistem Mac(Apple) tetapi sekadar berkongsi pengalaman dan pengetahuan saya yang sedikit ini di dalam Bahasa Melayu.

Memang ada banyak tips mengenai Mac di dalam internet tetapi kebanyakannya berbahasa Inggeris.
Saya masa mula transisi daripada sistem Windows ke Mac pun banyak juga berguru dengan encik Google dan Mr Youtube :) .  Kemudian saya ada terjumpa kumpulan Mac User di Facebook jadi segala kemusykilan saya banyak terhurai setelah merujuk perbincangan di kumpulan tersebut. Walau bagaimana pun saya tetap ingin berkongsi.

Kali ini saya ingin berkongsi bagaimana untuk refresh sesuatu laman web di dalam Mac (Macintosh)
selalunya di dalam Windows kita akan mengunakan kunci F5 tetapi di Mac kuncinya ialah command + R .

Itu sahaja untuk kali ini.

Wassalam

Kopi Ais Best Di Ipoh

Assalamualaikum

Baru-baru ini saya berkesempatan untuk singgah minum pagi di salah sebuah restoran di Ipoh. Nama Restoran tersebut ialah Restoran Suhaimi. Sebelum ini pun emak saya ada bagitahu yang kopi ais di restoran ini antara yang terbaik di Ipoh ini. Setelah mencuba sendiri kopi ais di situ memang  best rasanya! berikut disertakan gambar ketika  minum pagi di situ

 Kopi Ais Best 

Roti Kari Ayam (Tapi Saya Order Roti Telur)

Lepas ini kalau berkesempatan nak cuba kopi vietnam pula. 

Itu sahaja untuk entri kali ini.

Wassalam

Gambar diambil mengunakan Nokia Lumia 525 & diolah sedikit di dalam CS6

Kembali Ber-Entri

Assalamualaikum

Saya rasa agak banyak juga topik yang saya rasa saya boleh ketengahkan untuk dijadikan entri ke dalam blog. Tapi macam selalu semangat itu akan pudar jua akibat tuntutan kehidupan. Itulah realiti nya  . 

Walau bagaimanapun kalau entri kali ini saya tapau sekali 2 3 topik mungkin akan jadi pencetus semangat kepada saya untuk kembali berblog secara aktif. 

Wassalam


Wordless Wednesday - Petik Rambutan

Teringat masa kecil di Kampung Melayu, Sungai Rapat