Selasa, 22 Ogos 2017

Isnin, 21 Ogos 2017

Kita Hanya Mampu Merancang

Assalamualaikum

Di entri yang terdahulu (di sini), saya pernah merancang untuk mengehadkan pengambilan minuman manis dan melebihkan minum air suam / kosong. Saya akui ianya bukan sesuatu yang mudah hendak dilakukan tambahan pula ada di antara yang sudah biasa mengambil air manis dalam kehidupan seharian.

Baru-baru ini saya diuji apabila kereta yang sering saya gunakan untuk berulang Ipoh - Bukit Jelutong mengalami sedikit masalah. Memang agak merunsingkan juga la bila mengalami suasana begini. Saya pula yang jenis apabila kereta problem mula start makan banyak balik. Memang menjadi-jadilah. Oleh kerana itu saya cuba menambahkan lebih sessi cardio.

Sekian Sahaja  Untuk Kali ini





Ahad, 13 Ogos 2017

Eksplorasi Kampung Kuchai - Versi Kamera

Assalamualaikum

Entri sebelum ini saya ada memuatkan edisi eksplorasi Kampung Kuchai mengunakan telefon pintar, entri kali ini saya ingin menunjukkan gambar mengunakan kamera pula

* Fokus mengunakan lensa manual agak mencabar juga










Wassalam






Khamis, 10 Ogos 2017

Eksplorasi Kampung Kuchai, Ipoh

Assalamualaikum
Baru-baru ini saya telah dijemput oleh Fujilim Paksu iaitu salah seorang rakan fotografi saya yang aktif dalam genre foto jalanan untuk sesi foto di Kampung Kuchai, Ipoh. Kampung Kuchai dahulunya adalah sebuah  perkampungan melayu di tengah bandaraya Ipoh. Sekarang kawasan sekitar telah dijadikan kawasan bengkel oleh beberapa pihak.

Ok berbalik pada cerita sesi foto pada hari tersebut, tema sesi foto pada hari tersebut ialah foto jalanan, talent, hdr dan eksplorasi urban. Saya tak kisah tema yang campur aduk tu janji boleh ngam dengan sapa yang ada.

Aktiviti pertama apabila sampai disitu kami mengambil gambar talent. Saya mengambil kesempatan untuk mencuba fokus manual lensa canon + body fuji. Sambil menangkap gambar kami sempat juga berbual dengan beberapa orang yang ada di situ dan bertanyakan tentang perihal kampung Kuchai yang pernah menjadi penempatan orang melayu di tengah bandaraya Ipoh. Agak menarik juga apabila mengetahui sejarah beberapa bangunan yang masih tinggal di kawasan tersebut. 

Sesi foto diteruskan sambil meneroka lagi kawasan sekitar kampung Kuchai. Rakan-rakan jurugambar berpendapat alangkah bagusnya kalau kawasan sekitar dibangunkan untuk tujuan pelancongan atau warisan sejarah.

Itu sahaja catatan kali ini.

Wassalam




Rabu, 2 Ogos 2017

Cabaran Air Kosong

Assalamualaikum

Semoga sihat sejahtera kepada mereka yang sedang membaca blog ini. Setelah mencuba berbagai cara untuk cuba mengurangkan berat badan dan saya dapati buat masa ini masa untuk bersenam agak terbatas dengan kadar kerja yang agak banyak (rezeki, jangan mengeluh) saya rasa antara cara lain yang saya boleh cuba ialah mengurangkan kadar pengambilan gula.

Bila dah duduk berjauhan dengan keluarga masa selepas kerja memang banyak habis kat melepak. Nak pergi ke gym rasa dah tak berdaya atau agak malas. Buat masa ini saya cuba mengawal kadar pengambilan minuman manis dengan mengehadkan pada 1 kali sahaja sehari (cheat day bila balik Ipoh). Kadar pengambilan makan tengahari pun saya cuba kawal. Saya harap usaha ini membolehkan saya mendapat saiz ideal.

Itu sahaja untuk entri saya kali ini moga doakan usaha saya kali ini berjaya.

Wassalam

Selasa, 1 Ogos 2017

Traveloka seorang weekend husband : ziarah

Assalamualaikum Nampak nya kali ini perjalanan yang akan ditempuhi akan terasa lebih lambat hendak sampai ke destinasinya di Simpang Empat,...