Isnin, 30 Disember 2013

Hujung tahun

Assalamualaikum

Hari ini saya cuba juga untuk menulis di blog ini setelah agak lama menghilang. Bukanlah tidak sudi cuma dihambat dengan pelbagai komitmen menyebabkan masa untuk menulis agak terbatas.
Lagi satu faktor ialah peranti samsung ini mula menjadi perlahan ... Perlu diselenggara mungkin.

Kesibukan saya sebenarnya adalah membuat persiapan untuk menyambut orang baru. Banyak masa digunakan untuk ke hospital, klinik, dsb nya. Walaupun penat ke sana ke mari tetapi apabila melihat wajahnya yang baru lahir itu hati menjadi tenang. Syukur juga kerana kedua-duanya selamat. Alhamdulillah.

Sekian untuk kali ini.

Wassalam.

Selasa, 17 Disember 2013

Wordless Wednesday : Kejayaan

Semoga berjaya

( sumber gambar : berita harian)

Selasa, 3 Disember 2013

Blog Masih Relevan Kepada Saya

Assalamualaikum

Akhirnya 2 3 menjak ini hasil usaha mengemaskinikan blog yang menempatkan portfolio gambar perkahwinan telah mula menampakkan hasil. Email dan sms ada diterima saban hari mengenai pakej foto dan video perkahwinan. Menambahkan lagi kegembiraan adalah beberapa tarikh telah di "book" oleh pengantin setelah bersetuju dengan pakej yang saya tawarkan.

Saya berharap semoga blog foto perkahwinan saya akan terus menjanakan pendapatan kepada saya. Kepada yang ingin melawat blog saya  mengenai foto perkahwinan bolehlah klik di sini. Jadi disini saya merasakan bahawa berblog masih relevan kepada saya untuk mencari pendapatan sampingan.

Ok nak lelap jap.

Wassalam

Ahad, 1 Disember 2013

Salam Pagi Isnin

Assalamualaikum

Sudah lama tiada entri terbaru di coretkan buat masa ini kerana kesibukkan menyiapkan pelbagai perkara dalam masa yang singkat menjadi keutamaan. Ketika menulis entri ini pun sedang menunggu isteri sedang melakukan pemeriksaan kesihatan.

Jikalau diikutkan hati kadang-kadang ada juga rasa hendak merungut tetapi rasanya lebih baik menguruskan masa dengan lebih efisien.

Itu sahaja coretan kali ini.

Wassalam

Isnin, 25 November 2013

Musim Itu Tiba

Assalamualaikum

Agak sibuk 2 3 menjak ini dengan perjumpaan dengan rakan-rakan untuk menyusun jadual menangkap gambar dan video untuk majlis perkahwinan al maklumlah musim cuti sekolah telah tiba dan saya salah seorang daripada mereka yang mencari rezeki tambahan di musim ini. Agak sibuk juga dengan membuat temujanji berjumpa bakal pengantin, rakan sepasukan, vendor dan beberapa pihak yang terbabit.

Insha Allah akan saya gagahkan jua untuk kembali berblog di blog ini walaupun di blog yang satu lagi iaitu http://fahmifoto.blogspot.com ada juga saya update.

Setakat ini dulu.

Wassalam.

Selasa, 19 November 2013

Tambah pelaburan

Assalamualaikum

Di kala entri ini diterbitkan saya baru berjumpa dengan ejen unit amanah yang saya melabur. Berjumpa dengan beliau untuk mendapatkan info tentang keadaan pasaran dan apa yang berkaitan. Melabur ini adalah untuk simpanan di hari tua.

2 3 menjak ini meluangkan masa untuk hobi fotografi memang tiada masa rasanya kerana beberapa perkara yang perlu di lunaskan dahulu.

Ok masa untuk kembali ke pejabat.

Wassalam

Isnin, 18 November 2013

Rezeki di hari Selasa

Assalamualaikum

Pada hari ini kesihatan saya masih kurang ok lagi disebabkan batuk yang membuatkan saya terjaga di kala sudah lena tidur. Sudah cuba makan ubat dan sebagainya tapi belum lagi berhasil.

Di pejabat di kala masih mencuba untuk menahan mengantuk disebabkan tidur yang diganggu oleh batuk, ada pula rakan sejawat yang sudi untuk menaja makan tengahari satu pejabat kerana mereka telah ditetapkan jawatan.

Selepas makan pula ada seorang kawan yang inginkan perkhidmatan fotografi saya. Alhamdulillah ada rezeki yang datang tanpa disangka.

Itu sahaja coretan saya untuk hari ini.

Wassalam.

p/s : dok nguap sakan lagi ni tahan ngantuk

Ahad, 17 November 2013

Pagi Tidak Sama Lagi

Assalamualaikum

Selalunya dalam perjalanan ke pejabat di waktu pagi saya akan memilih untuk mendengar siaran hot fm. Mungkin kena dengan apa yang hendak saya dengar dengan celoteh dj yang bertugas tetapi rasanya pagi hari-hari mendatang mungkin akan rasa berlainan sedikit dengan pengunduran salah seorang deejay yang bertugas iaitu Faizal Ismail.

Perkongsian entri ini mungkin lambat sedikit tapi saya rasa saya perlu mendengar dulu siaran hot fm semasa dalam perjalanan ke tempat kerja. Mungkin sedikit masa lagi perubahan ini akan diterima.

Patah tumbuh hilang berganti ye tak.

Wassalam

https://www.youtube.com/watch?v=_4lYc6WUqqQ&feature=youtube_gdata_player

Rabu, 13 November 2013

Alternatif Kepada Cakera Keras Fizikal (External Hard Disk)

Assalamualaikum

Jika semalam saya ada buat entri wordless wednesday tentang cakera keras luaran yang saya perlu di sini, hari ini saya ingin bercerita lagi sekali tentang alternatif yang ada iaitu simpanan awan atau cloud storage.

Salah satu cloud storage yang saya selalu gunakan ialah dropbox kerana verstailitinya dengan segala OS yang saya gunakan samada di platform android, windows mahupun IOS. Ini adalah antara faktor yang menyebabkan saya gunakan ia selalu berbanding dengan cloud storage lain.

Jadi jika berminat untuk mula mengunakan dropbox boleh daftar di sini.

Setakat ini catatan saya di entri ini.

Wassalam


Ahad, 10 November 2013

Berhijrah di bulan Hijrah

Assalamualaikum
Setelah beberapa entri saya dok bercerita tentang hasrat untuk berpindah (antaranya di sini) maka kini tibalah harinya. Dengan bantuan rakan dan adik-beradik, barangan dari rumah lama  berjaya dipindahkan ke rumah baru.
 
Ketika catatan ini dibuat badan ini masih berasa sengal akibat mengangkat barang. Walau badan penat tapi perasaan masih gembira kerana berjaya berpindah ke rumah sendiri.

Wassalam

P/s : internet sedia ada agak slow di sini maybe tukar kepada yang ini kot

Selasa, 5 November 2013

Penangan Durian

Assalamualaikum

Baru-baru ini saya dok ber wassapp dengan seorang kawan saya bercerita perihal akibat selepas makan durian.

Durian kalau dimakan dengan kuantiti yang banyak faham-faham sahajalah akibatnya panas badan atau mungkin pening kepala. Ditambah pula dengan faktor usia dan kurangnya senaman.

Kawan saya tu katanya tahun ini dengan tahun hadapan cukuplah kuotanya. Saya tengok keadaan manalah tahu kot tiba keinginan karang tahu jelah.

Ini sahajalah coretan untuk kali ini.

Wassalam

Wordless Wednesday : Laptop Lama

Laptop lama yang masih ku gunakan

Isnin, 4 November 2013

Macam Menarik Je

Assalamualaikum

Sekali tengok koleksi Nikon di dalam post Nikonrumours ni macam menarik je, bukan apa ia mengingatkan saya kepada salah satu kamera Nikon yang pernah saya ada dulu Nikon FM2 tetapi biasalah bila bercerita mengenai gajet ini tidak lari tidak bukan ialah berapa RM nya.

Nampak memanglah menarik tetapi kot dah di luar kemampuan sabar je lah dulu. Buat masa ini gunakanlah apa yang ada sepenuhnya.

Gambar di ambil daripada Nikonrumours.com

Wassalam

p/s : Kot ada ini pun boleh buat kamera :)

Salam 1 Muharam

Assalamualaikum

Di pagi 1 Muharam ini saya ingin mengucapkan Salam 1 Muharam kepada semua pembaca blog ini yang mengikuti dan juga mungkin terbaca secara tidak sengaja. Saya berpesan kepada diri sendiri agar jadikan 1 Muharam ini satu titik perubahan kepada gaya hidup dan juga segala-galanya lah.

Sering kali juga saya cuba untuk berubah contohnya cuba untuk mengelakkan menjadikan kerja tertangguh tetapi tetap macam payah juga ada saja faktor yangb menghalang. Di harap kali ini dengan persekitaran baru (bakal berpindah - hijrah juga tu) cara kerja saya akan berubah.

Itu sahaja coretan untuk pagi 1 Muharam ini.

Wassalam

p/s : kot la dapat tukar juga ke arah ini blogging mungkin jadi mudah

Ahad, 3 November 2013

Kembali Di Hari Isnin

Assalamualaikum

Agak lama juga saya menyepikan diri (beberapa hari je). Agak sibuk dengan tuntutan hidup dengan hendak berpindahnya dengan hendak menyiapkan kerja-kerja video saya  dan beberapa perkara lain.

Cuma hendak menceritakan walaupun dalam kesibukan yang melanda sempat juga saya melayan kerenah isteri yang tiba-tiba mengidam udang galah selepas menyaksikan cerita tentang udang galah di Majalah 3 Isnin lepas. Saya pula tiba-tiba berminat hendak mencari durian mungkin sebab tak puas makan durian yang dibeli di pasar malam hari itu.

Itu sahaja coretan untuk dikongsi kali ini.

Wassalam

Selasa, 29 Oktober 2013

Wordless Wednesday : Gambar Outing Suatu Ketika Dulu


Teringin nak p area ni lagi tapi gayat

Subjek : Rumah Orang Asli dalam hitam putih
Lokasi : Ulu Geruntum, Perak



Gambar Ashraff Muslim Juga Daripada Bicara Lensa


Assalamualaikum

Pinjam gambar daripada FB kawan saya Bicara Lensa, Beliau menjadi photographer untuk wedding planner hari itu. Apa Apa pun boleh pergi terus ke FB Bicaralensa untuk ke semua koleksi gambar majlis perkahwinan Ashraff Muslim & Sakinah.

Tahniah diucapkan.

Wassalam.

Kredit kepada FB Bicara Lensa

P/s Kot bawa handphone ni mesti senang nak share gambar terus ke media sosial

Pink October Walk-A-Hunt

Assalamualaikum

 Jika semalam saya ada memberikan gambaran tentang acara yang saya sertai dengan menunjukkan gambar kertas soalan hari ini saya hendak menyiarkan sepenuhnya acara yang saya sertai itu. Acara itu adalah Walk-A-Hunt atau cari harta karun (Betul ke pun?).

 Acara Walk-A-Hunt ini adalah sempena menyambut bulan Pink Oktober. Pink Oktober adalah bulan yang dimana kempen mengenai kanser payudara dilakukan dengan menyeluruh (mengikut kefahaman saya yang mendengar ucapan di hari tersebut). Acara dijalankan di Padang Rekreasi Sultan Abdul Aziz atau Padang Polo.

 Tujuan saya masuk acara Walk-A-Hunt ini adalah atas dasar suka-suka untuk memeriahkan majlis dan menyertai rakan sepejabat dalam acara Walk-A-Hunt tersebut. Apa-apa pun layan gambar yang ada.

Wassalam

P/s : Kalau ada handphone ni kan best untuk bawa p event ni



Dato Abdul Rahim Memberikan Ucapan


         Acara Memakan Buah Apple                                                           

Salah Seorang Jurugambar Bertugas


Acara Mengira Bintang

Senamrobik





Ahad, 27 Oktober 2013

Teaser : Walk-a-Hunt

Assalamualaikum

Gambar menunjukkan 2 soalan untuk walk-a-hunt yang saya sertai. Entri sepenuhnya akan diterbitkan kemudian. Saja buat teaser hehehe

Wassalam

Terjual Sudah

Assalamualaikum

Setelah menunggu beberapa bulan akhirnya adik saya menunaikan janjinya untuk membayar baki untuk kamera Canon 550D. Sebelum ini kami membuat perjanjian untuk menolak upah.

Caranya adalah dengan beliau melakukan kerja untuk saya tetapi daripada memberi terus jumlah upah itu, beberapa ringgit akan ditolak untuk membayar baki kamera itu. Sebelum ini saya pernah membuat cara pembayaran sebegini kepada kawan saya yang berhasrat untuk memiliki lensa ultra wide.

Wassalam.

Lama tak masak

Assalamualaikum

Di hari sabtu yang lepas setelah memikirkan apa yang hendak dimakan untuk makan malam saya mengambil keputusan untuk memasak spaghetti. Salah satu sebab saya rasa terasa untuk memasak malam itu mungkin kerana mood dah sampai.

Misi dimulakan dengan membeli bahan mentah di pasaraya berdekatan. Itu pun ada juga beberapa bahan yang terlupa hendak dibeli.

Sampai sahaja di rumah kerja-kerja penyediaan terus dilakukan. Selesai menyediakan terus sahaja proses memasak dilakukan.

Tetapi kali ini rasanya masakan saya agak kurang menjadi mungkin kerana kesilapan saya daripada segi sukatan bahab mentah. Dah lama tak memasak pun 1 faktor. Apa-apa pun lepas ini kalau ada masa mungkin nak repeat balik.

Wassalam

Ahad, 20 Oktober 2013

Skrin handphone pecah

Assalamualaikum

Hujung minggu yang lepas sebenarnya ada beberapa perkara yang hendak saya kongsikan di blog ini tetapi memandangkan line slow saya terpaksa menunda hasrat tersebut hingga ke hari ini.

Antara perkara yang paling menyentap perasaan ialah skrin handphone saya retak kerana terjatuh. Ianya disebabkan kecuaian saya juga. Apa nak buat benda dah terjadi. Sekarang tengah memikirkan samada hendak mengantikan skrin atau mengantikan terus handphone tersebut.

Sekian buat masa ini.

Wassalam.

Rabu, 16 Oktober 2013

Mengutip Dana Untuk Rumah Anak Yatim dan Fakir Miskin

Assalamualaikum

Salah seorang rakan sekerja saya baru saja menghulurkan sampul yang di atasnya ada surat meminta derma daripada Persatuan Nur Kasih Bestari, Perak untuk mengisi tabung mereka supaya dapat mengumpul dana untuk tujuan operasi mereka.

Derma boleh dimasukkan ke akaun pertubuhan iaitu di atas nama Persatuan Nur Bestari, Perak di akaun Maybank bernombor 55811851184

Saya berpendapat selain bantuan berbentuk wang ringgit saya juga boleh membuat hebahan melalui.entri di blog saya ini.

Itu sahaja untuk kali ini

Wassalam

p/s : jika ingin menderma melalui fund transfer pastikan nombor akaun itu betul, jika tersalah nombor akaun saya tidak bertanggungjawab

Selasa, 15 Oktober 2013

Wordless Wednesday : Sepetang Di Aidiladha

Salah satu pemandangan di belakang rumah mertua

Lokasi : Kampung Tua, Semanggol, Perak
Kamera : Samsung Galaxy W
Apps : Panorama & Pixlr Express

Ahad, 13 Oktober 2013

Sempat atau tidak

Assalamualaikum

Dalam kesibukan melihat perkembangan proses pengubahsuaian rumah, menyiapkan video, membuat persiapan balik kampung untuk Aidiladha, saya sedang memikirkan sempat atau tidak untuk saya memasuki pertandingan fotografi alam sekitar yang sedang berlangsung sekarang.

Masuk pertandingan ini bukan apa selain dapat memenangi hadiah yang menarik kita juga dapat tahu sejauh mana kemampuan dan kemahiran kita di mata para hakim dan juri.

Itu sahaja entri untuk kali ini.

Wassalam.

Jumaat, 11 Oktober 2013

Pengasingan Blog

Assalamualaikum

Setelah difikirkan berulan kali rasanya saya akan mengasingkan hasil fotografi saya (lebih kepada hobi je pun) ke blog lain manakala blog ini lebih kepada blog bersifat peribadi. Tiada apa yang drastik hendak saya lakukan cuma saya ingin melihat perkembangan fotografi saya dan blogging berjalan seiringan secara sistematik itu sahaja.

Wassalam.

Khamis, 10 Oktober 2013

Ketepikan Fobia

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua.

Kalau ikut tajuk entri hari ini tidak lain dan tidak bukan ialah mengenai masalah sakit gigi yang saya alami kebelakangan ini. Malah saya pernah membuat satu post di sini tentang bagaimana ia bermula.

Terma kepada fobia saya dalam bahasa inggeris yang saya petik daripada wikipedia ialah;

Dental fear refers to the fear  of dentistry and of receiving dental care . A severe form of this fear (specific phobia ) is variously called dental phobia, odontophobia, dentophobia, dentist phobia, or dental anxiety

Nampak gayanya saya perlu mengenepikan fobia saya terhadap doktor gigi atau dentist. Jikalau tidak masalah ini akan berlanjutan dan ia pasti akan menganggu tugasan seharian. Wish me luck.

Wassalam.

Isnin, 7 Oktober 2013

Perlu Berusaha Lagi

Assalamualaikum

Pagi ini ketika saya memerika kata kunci "Jurufoto Perkahwinan Ipoh " saya dapati blog portfolio saya untuk gambar perkahwinan  masih berada di halaman paling depan tetapi di tempat yang ke-3.

Kalau ikutkan ok la juga kedudukan itu cuma kalau boleh saya inginkan berada di tempat yang pertama. Saya rasa perlu berusaha lagi untuk menempatkan blog saya di tempat yang teratas.

Wassalam

Ahad, 6 Oktober 2013

Mahu pindah

Assalamualaikum 

Sekarang ini di hujung minggu jika tiada sebarang aktiviti memang saya akan memantau perkembangan  rumah baru yang bakal saya duduki tidak lama lagi, Insyallah dalam masa terdekat ini jika tiada aral melintang. Di harap segala perancangan berjalan lancar.

Buat masa ini proses mengecat sudah hampir siap, cuma perlu disiapkan di bahagian belakang rumah manakala proses pendawaian telah selesai cuma sekarang ini kami menunggu untuk proses memasang grille dan awning sahaja.

Saya berharap segalanya berjalan lancar, Insyallah.

Wassalam



Rumah Daripada Sudut Hadapan Yang Telah Di Cat
Proses Pendawaian Sedang Dilakukan


'
Keadaan Rumah Semasa Belum Di Cat

Khamis, 3 Oktober 2013

Bersyukurlah Dengan Rezeki Yang Ada

Assalamualaikum

Tujuan saya menulis entri dengan tajuk ini adalah untuk mengingatkan diri sendiri dan juga dijadikan renungan buat diri sendiri juga.

Baru-baru ini rasanya jadual saya agak padat untuk menyiapkan kerja-kerja video saya (foto dah siap) dan adakalanya ada yang menelefon minta disiapkan cepat sehingga memaksa saya untuk mengambil cuti untuk menyiapkan kerja saya. Dalam hati mulalah merungut kerana rasanya tak pasal-pasal cuti habis. Tapi bila difikirkan balik saya rasa ini kelebihan saya yang Allah telah berikan untuk membuat rezeki tambahan maka redha dan cuba cari jalan penyelesaian untuk membuat hasil yang terbaik.

Saya pun berikir yang saya perlukan pengurusan masa yang jitu jikalau tidak haru jadinya serta perlu memberikan lebih konsentrasi untuk menyiapkan kerja.

Saya selalu jadikan kisah seorang kawan saya untuk dijadikan ingatan kepada diri. Ceritanya pada satu tahun dulu, kawan saya ini mendapat banyak tawaran sehingga tidak menang tangan dia untuk menyiapkan kerjanya. Dia pun selalu merungut berkata bahawa dirinya rasa letih dan tiada masa untuk melakukan aktiviti lain maka pada tahun berikutnya tawaran untuknya memang berkurang dan apabila dia bermuhasabah diri, dia berkata bahawa dia tak patut merungut dengan rezeki yang telah dikurniakan. Selepas itu tawaran untuknya kembali ok malah turut menawarkan saya untuk melakukan beberapa job untuknya.

Akhir kata bersyukur dengan kurniaan daripada Allah.

Wassalam.

Rabu, 2 Oktober 2013

Mahu Makan Apa

Assalamualaikum

Tajuk entri hari ni bukanlah sebab saya berada di dalam majlis buffer atau mempunyai kupon untuk makan pagi di hotel tetapi gusi ini rasa berdenyut-denyut sebab bengkak. Rasa kurang selesa dibuatnya. Nampak gayanya kenalah makan makanan yang tak perlu dikunyah hari ini.

Wassalam.

Ahad, 29 September 2013

Tiada Ganti

Assalamualaikum
Pada hari sabtu yang lepas semasa saya sedang melakukan kerja video untuk seorang kawan tiba-tiba saya mendapat panggilan telefon daripada isteri saya mengatakan bahawa bapa saya telah dimasukkan ke hospital kerana disyaki menghadapi serangan jantung. Apalagi memang rasa tidak keruan juga la apabila mendengar berita tersebut. Saya terpaksa meminta khidmat kawan saya seorang lagi untuk mengantikan tempat saya. Agak lewat juga dia tiba tetapi yang penting ada orang ganti.
Apabila sampai di rumah saya terus bersiap dan menuju ke hospital selepas itu. Tibanya di sana saya dapati bapa saya diempatkan di bilik pemerhatian. Katanya dia menunggu daripada pagi untuk mendapatkan keputusan. Sementara menunggu keputusan saya bertanya kepada bapa saya apa pemeriksaan yang telah dilakukan dan jawabnya ujian darah telah dijalankan. Sekitar pukul 7 barulah keputusan diberi oleh doktor dan bapa saya dibenarkan pulang. Lega rasanya.
Wassalam


Jumaat, 27 September 2013

Youtube memberikan lagu percuma untuk video

Assalamualaikum

Membuat video untuk majlis perkahwinan bagi saya adalah satu proses yang memerlukan ketelitian untuk menyesuaikan satu satu babak itu dengan lagu yang menjadi latar belakang babak itu supaya mood yang ingin disampaikan kena dengan babak itu. Kadangkala kita mengunakan lagu yang romantis supaya kena dengan babak itu. Tetapi mengunakan lagu popular kadang kala menyebabkan video kita tidak boleh disiarkan di Facebook atau jika disiarkan di Youtube mungkin tiada suara akan kedengaran kerana kita telah melanggar hak cipta lagu tersebut. ini kadangkala agak mengecewakan kerana kita tidak dapat mempromosikan video kita kepada khalayak. Jadi langkah yang baru diambil oleh Youtube baru-baru ini dengan memberikan lagu percuma (selalunya dipanggil creative commons) adalah amat dialu-alukan. Saya berharap dapat menghasilkan video yang lebih kreatif lagi selepas ini.

Wassalam

Khamis, 26 September 2013

Balik awal boleh bersenam

Assalamualaikum

Sekarang ini rasanya kesempatan untuk bersenam memang payah nak dapat sebab kalau balik kerja dah lewat lepas itu kena selesaikan berbagai perkara dulu barulah ada waktu senggang. Tetapi dalam minggu ini saya sempat balik jadi apa lagi buat la beberapa senaman yang saya tahu antaranya ialah jalan di dalam kawasan rumah sambil mengunakan apps step counter. Jenuh gak ler jalan merata dalam rumah tapi bila tengok kiraan langkah sikitnya rasa macam dah jalan sakan dah kalori pun terbakar sikit je. Nampak gaya balik arini kena cuba bagi kalori lebih lagi pembakarannya.

Wassalam

Ahad, 22 September 2013

Riadah Hujung Minggu : Hutan Lipur Papan

Assalamualaikum

Setelah sekian lama tiada peluang untuk mencuba teknik slow shutter maka pada hujung minggu ini yang tiada apa-apa acara untuk ditangkap gambarnya maka saya pun mengambil keputusan menuju ke hutan lipur Papan (Papan nama tempat di Perak)

Masa mula-mula sampai gerun juga sebab keseorangan di situ tapi saya pikir selamba je lah. Fotografi sebagai hobi adalah salah satu cara  untuk saya mencari inspirasi baru dalam membuat kerja-kerja foto video saya.

Wassalam.



Air Cetek Buat Masa Ini (Samsung Galaxy W - Panorama Apps)
 
Salah satu spesis rama-rama (Gambar Samsung Galaxy W)

 
Salah satu spesis bunga yang ada (gambar Samsung Galaxy W)
 

Sabtu, 21 September 2013

Jual sampah pun ada hasil

Assalamualaikum

Sekarang ini saya dalam proses hendak berpindah rumah. Jadi dalam proses hendak berpindah ini maka adalah sampah adalah hasil sampingan daripada proses.mengemas ini. Tapi bukanlah semua sampah boleh dijual. Ada yang memang dibuang awal-awal lagi. Sampah yang saya jual ini juga ada yang saya kumpul seperti surat khabar lama. Ada pula macam kotak tripod saya tu yang tripodnya dah hilang (cuai) jadi kot nak simpan pun buat apa.

Tapi nak kata dapat ratus-ratus memang takdele tapi daripada buang begitu sahaja ada la juga dapat hasil.

Wassalam

Speedtest Broadband Celcom Pakej 2 Minggu

Assalamualaikum

Maaf kalau post saya kali ini membosankan dengan membentangkan kajian saya mengenai speedtest celcom broadband saya ini. Tetapi rasanya alang-alang dah menunggu 2 minggu mengumpul data maka ada baiknya jika saya berkongsi post ini dengan umum.

Khamis, 19 September 2013

Sokong perniagaan rakan-rakan

Assalamualaikum

2 3 menjak ni bukan tidak mahu menulis atau menerbitkan post baru tetapi ada sedikit kegusaran yang timbul kerana ada masalah teknikal yang timbul dengan komputer saya. Memang tak senang duduk dibuatnya dalam bahasa orang Perak "Libang Libu". Tapi macam mana sekalipun hidup perlu diteruskan.

Maka apabila ada seorang kawan mengajak saya untuk menemani beliau menghantar kicap kepada seorang lagi kawan yang meniaga kuetiau goreng saya pun bersetuju. Niat saya untuk membantu kedua-dua rakan tersebut tercapai juga. Semoga mereka akan terus bekerjasama selepas ini.

Sebelum terlupa jika ada sesiapa mahukan kuetiau untuk majlis atau acara boleh hubungi 019-5769216 faizal untuk kicap pula boleh hubungi 012-4665133 sham dan jika inginkan perkhidmatan foto & video boleh email saya di fahmi_sp@yahoo.com (promote diri sendiri jugalah 😃)

Sabtu, 14 September 2013

Projek last minit

Assalamualaikum

Hari ini ketika hendak bersiap untuk pergi berjalan jalan di padang rekreasi yang berdekatan dengan rumah saya mendapat panggilan daripada kawan saya berkata ada projek video yang memerlukan juruvideo. Saya terus setuju sahaja kerana kalau ikut plan tiada apa yang menarik untuk dilakukan hari ini. Rasa bersyukur juga kerana mendapat projek last minit.

 Alhamdulillah.

DJ Remy sedang bertugas 

Isnin, 9 September 2013

Beita Baik Daripada Pixoto

Assalamualakum

Alhamdulillah, hasil kerja saya telah dipilih sekali lagi untuk menerima penghargaan daripada pengguna laman Pixoto iaitu sebuah laman perkongsian gambar. Walaupun tidaklah saya menang hadiah atau kategori yang gempak tapi sekurangnya dapat jugalah penghargaan. Memang 2 3 menjak ini memang saya rajin mencari bahan untuk hobi foto dan sambil itu dapat juga bahan untuk blog saya.

Wassalam



Pixoto award

Wordless Wednesday - Petik Rambutan

Teringat masa kecil di Kampung Melayu, Sungai Rapat